Streszczenie:
У кваліфікаційній роботі обґрунтовано теоретичні основи економічної суті та класифікації витрат на переробку молока, що сприятиме удосконаленню вітчизняної правової регламентації бухгалтерського обліку витрат. Удосконалено номенклатуру виробничих витрат згідно зі специфікою виробництва молочної продукції, що забезпечить функціональний підхід до управління витратами у сільськогосподарському підприємстві, сприятиме узгодженню об’єктів та методики обліку переробки молока. Досліджено ефективність виробництва молочної продукції із власної сировини у межах фермерського господарства. З’ясовано роль облікової інформації та калькулювання у процесі ціноутворення. Розроблено пропозиції щодо формування управлінської звітність у сфері виробництва молочної продукції. Theoretical bases of economic essence and classification of expenses for milk processing are substantiated in the diploma work. The development will contribute to the improvement of domestic legal regulation of cost accounting. The nomenclature of production costs has been improved in accordance with the specifics of dairy production. The improved range of costs will provide a functional approach to cost management in the agricultural enterprise, will help to harmonize the objects and methods of accounting for milk processing. The efficiency of dairy production from own raw materials within the farm has been studied. The role of accounting and costing in the pricing process has been elucidated. Proposals for the formation of management reporting in the field of dairy production have been developed.