Аннотации:
У дисертації представлені результати дослідження основних шляхів вирішення проблеми підвищення ефективності функціонування виробників сільськогосподарської продукції шляхом впровадження у практику їх господарювання нішевих культур та формування експортного потенціалу продукції їх вирощування з метою сприяння зрівноваженому розвитку сільських регіонів як чинника покращення продовольчої безпеки країни та підвищення рівня добробуту її населення. Актуальність дослідження обумовлюється наростанням негативних змін клімату і розвитком процесів дуалізації та поляризації сільського господарства країни на сектори великих і малих виробників сільськогосподарської продукції, що змушує господарства в обох секторах займатись пошуком оптимальних напрямів подальшого розвитку своєї економіки. На основі розробленої в ході дослідження його методології доведено, що вирощування нішевих культур і експорт його продукції є реальним шляхом підвищення ефективності функціонування виробників сільськогосподарської продукції як основи розвитку економічної сфери сільських регіонів, а на базі цього – всіх сфер життєдіяльності у сільських регіонах, тобто – здійснення їх зрівноваженого розвитку. Обґрунтовано можливості і доцільність розвитку нішевого напряму сільськогосподарського виробництва не лише малими, але й великими підприємствами.