Короткий опис(реферат):
Монографія присвячена аналізу технологічних схем переробки насіння олійних культур, оцінці способів і засобів його подрібнення перед пресуванням, а також – наведено розроблену плющилку насіння олійних культур, що призначена для малих переробних цехів сільськогосподарських підприємств.
У монографії представлено дослідження механіко-технологічних властивостей насіння олійних культур. Розроблено моделі, що описують умови стиску і роздавлювання насінин кулястої та еліпсоїдної форм, та отримано залежності від сили стиску таких параметрів, як деформація насінин і максимальний тиск на них. Також, запропоновано динамічну модель взаємодії вальцьового робочого органа з насінинами; залежність діаметра валків від зазору між ними; закономірності зміни продуктивності плющилки та споживаної нею потужності. Представлено низку технічних рішень, що дозволяють збільшити вихід олії в технологічному процесі при зменшених енергозатратах.
Для наукових працівників, студентів, власників малих переробних цехів сільськогосподарських підприємств, науково-дослідних установ.