Короткий опис(реферат):
Дисертацію присвячено теоретичному й експериментальному дослідженні процесу подрібнення зернового матеріалу в малогабаритній молотковій дробарці комбінованої дії, в якій удосконалено робочі органи для зниження питомої енергоємності шляхом інтенсифікації процесу подрібнення зернового матеріалу. У роботі малогабаритна молоткова дробарка оснащена молотками зі змінною шириною робочої зони і додатковими робочими органами у вигляді пластин у формі сектора кільця для введення додаткового способу подрібнення перетиранням в зоні заклинювання між боковою поверхнею молотка і пластиною. Розроблено математичну модель процесу руйнування зерна з врахуванням фізико-механічних властивостей і геометричних характеристик контактуючих тіл. Експериментально досліджено фізико-механічні властивості зерна пшениці, зокрема їх геометричні розміри, коефіцієнт тертя ковзання, силу деформацію і роботу руйнування, і вплив на них відносної вологості. Обґрунтовано оптимальні параметри і режими роботи малогабаритної молоткової дробарки для подрібнення зернового матеріалу, що дозволили задовольнити вимоги стандартів і зоотехнічні вимоги, щодо якості подрібненого продукту й знизити питому енергоємність процесу подрібнення. Розрахунковий економічний ефект при цьому становить 26,51 грн/т.