Аннотации:
Поточне дослідження містить детальну інформацію про вміст і
склад цукрів, органічних кислот і поліфенолів у зразках терну, горобини
чорноплідної, бузини, глоду, вирощених в кліматичних умовах Східних
Бескидів. Представлена системна і повнооб’ємна оцінка хімічного складу
досліджуваних плодів. В процесі досліджень встановлено зв’язок між хімічним
складом терну, аронії, бузини, глоду та їх біологічною і харчовою
повноцінністю. Це дуже важливо, оскільки відмінності в хімічному складі
плодів зумовлюють різну біологічну активність та визначають їх функціональні
властивості.
Плодово-ягідна сировина дикоростучих рослин є унікальним природним
резервом антиоксидантів і коферментів, володіє високою харчовою ібіологічною цінністю, з неї можна виготовляти оздоровчі продукти із
функціональними властивостями.
Встановлено, що дерево-чагарникова рослинність є джерелом не тільки
цінних ессенціальних елементів харчування, але й відіграє важливу роль у природотерапії, організації ландшафтів, володіє активним рекреаційним і профілактичним ефектом. Встановлено, що використання такої деревно-чагарникової рослинності як горобина чорноплідна, бузина, терен, глід у доглядовому
лісовому фермерстві та землеробстві відіграє важливу роль у популяризації і
впровадженні такого виду рекреаційно-профілактичної активності, як
природотерапія або Green Care.
Намічено шляхи покращення екологічної безпеки на природоохоронних
територіях. Розроблено заходи по охороні праці та техніки безпеки.