dc.description.abstract |
У роботі вивчався вплив біологічних властивостей сортів гороху посівного
Мадонна і Готівський на стійкість до хвороб та їх урожайність при
передпосівному протруюванні зерна, впродовж 2021-2022 років.
Господарство розташоване на північному заході Стрийського району
Львівської області в умовах західного Лісостепу України. Проводилися
дослідження на середньо-суглинкових темно-сірих ґрунтах. Польові
дослідження закладались при нормі висіву насіння гороху 1,2 млн. схожих
насінин на 1 га., в триразовому повторенні.
Довжина вегетаційного періоду на варіантах без протруювання насіння
була коротшою на 2 дні, ніж на варіантах із протруюванням насіння.
В фазу повних сходів на варіантах без протруювання насіння польова
схожість зерна становила відповідно у сорту Мадонна – 81,9%, у сорту
Готівський ‒ 82,8%, а на варіантах із протруюванням насіння відповідно у сорту
Мадонна ‒ 91,9-92,4%, а у сорту Готівський ‒ 92,2-92,7%. У сорту Мадонна
виживання рослин в кінці вегетації при протруюванні насіння спостерігалося
вищим на 10,0-10,5%, а в сорту Готівський ‒ на 10,5-11,5% ніж без протруювання
і коливалося в межах від 82,6 до 86,9%.
Нами встановлено, що від проростання насіння і до повних сходів, рослини
гороху уражувалися в основному такими хворобами, як пероноспороз та
кореневі гнилі. При протруюванні насіння в обох сортів гороху спостерігалося
ураження рослин грибними хворобами в межах від 1,7 до 3,8% в порівнянні до
контролю без протруювання, в якого відсоток ураження рослин становив від 30,7
до 37,9%.
7
В період початку стеблоутворення рослини гороху уражалися такими
хворобами, як кореневі гнилі, пероноспороз, аскохітоз та фузаріоз. При
протруюванні насіння в обох сортів гороху Мадонна і Готівський ураження
рослин всіма грибними хворобами коливалося в межах від 5,9 до 9,1 %, в
порівнянні до контролю без протруювання, в якого відсоток ураження рослин
всіма хворобами становив відповідно 67,1 % та 56,9 %.
В період достигання бобів рослини гороху уражалися такими хворобами,
як аскохітоз та фузаріоз. В варіантах при протруюванні насіння в період
достигання бобів спостерігалося ураження рослин грибними хворобами в межах
від 11,6 до 17,7% в порівнянні до контролю без протруювання, в якого відсоток
ураження рослин цими хворобами становив відповідно 39,4% та 34,0%.
Врожайність у сортів гороху, в межах досліду за роки проведення наших
досліджень коливалася від 4,01т/га до 4,06 т/га на варіантах без протруювання
насіння, і до урожайності від 4,59 т/га до 4,76 т/га на варіантах при протруюванні
насіння.
Найнищий прибуток із 1 га у обох сортів гороху отримано на варіантах, без
протруювання насіння - 9585 грн/га. та 10010 грн/га., при цьому рівень
рентабельності становив відповідно 39,1% та 40,9%., а на варіантах при
протруюванні насіння, прибуток із 1 га коливався в межах від 14515 до 15960
грн/га. при рівні рентабельності відповідно від 59,2% до 65,2%.
Для досліджуваних сортів гороху на всіх варіантах коефіцієнт
енергетичної ефективності (КЕЕ) коливався в межах досліду від 3,6 до 5,5.
Отже, в умовах приватного сільськогосподарського підприємства
«Агрофірма «Горуцька»» Львівської області перед посівом обов’язково все
насіння потрібно протруювати від хвороб препаратами MAXIM® XL 035 FS та
РЕДІГО® М 120 FS, ТН при нормі витрати - 1,0 л/т насіння. Це забезпечує добрий
захист не тільки кореневої системи, але і самих рослин гороху, як на початкових
фазах росту, так і при подальшій вегетації |
uk_UA |