Аннотации:
Робота присвячена вивченню процесів накопичення нівтрар-ніритів в кормах раціону жуйних тварин та переходу даних токсичних полютантів у продукцію тваринництва. Показано, що збільшення надходження нітратів в організм спричинювало по¬гіршення умов для одержання екологічно чистої (вільної від нітра¬тів і нітритів) продукції. Виведення із організму корів нетрансформованих нітрат-нітритів відбувається і з молоком, що слід розглядати як один з механізмів підтримки його гомеостазу. Вміст нітратів у молоці залежав від рівня їх надходження в організм. У молоці ра¬нішнього надою містилось менше нітратів, аніж у такому із обід¬нього чи вечірнього надою. Також встановлено, що протягом лактаційного періоду найбільш „чистим” від нітрат-нітритних іонів було в літній період, а особливо в червні і липні.