DSpace

Порівняльна оцінка сортів петрушки кореневої

Показати скорочений опис матеріалу

dc.contributor.author Рудківський, Сергій Петрович
dc.date.accessioned 2025-01-14T09:48:51Z
dc.date.available 2025-01-14T09:48:51Z
dc.date.issued 2024
dc.identifier.citation Рудківсьий С. П. Порівняльна оцінка сортів петрушки кореневої. Кваліфікаційна робота. Львів, 2024, 90 с. uk_UA
dc.identifier.uri https://repository.lnup.edu.ua/jspui/handle/123456789/2081
dc.description ОПП «Садівництво, плодоовочівництво та виноградарство» РВО «магістр» uk_UA
dc.description.abstract Протягом 2023 – 2024 рр. в умовах фермерського господарства «Тріумф» на темно-сірих опідзолених ґрунтах проводилися дослідження з вивчення порівняльної оцінки сортів петрушки кореневої вітчизняної та іноземної селекції за комплексом агробіологічних ознак (динамікою наростання маси коренеплодів, урожайністю, товарністю продукції, біохімічним складом продукції, вмістом нітратів), економічною ефективністю. Предметом дослідження були сорти петрушки: 1) Харків’янка (контроль); 2) Алба; 3) Арат; 4) Коніка; 5) Кінга. Встановлено, що найбільшу середню масу коренеплодів петрушки забезпечив голландський сорт Арат (148 г) та німецький сорт Коніка (137 г). У вітчизняного сорту Харків’янка цей показник був найнижчим і становив 86 г. Найвищу врожайність коренеплодів петрушки відзначали у голландського сорту Арат (33,7 т/га) та німецького сорту Коніка (31,8 т/га). У чеського сорту Алба врожайність становила 26,2 т/га, а польського сорту Кінга – 24,1 т/га. Виявлено, що найвищий вихід товарних коренеплодів відзначали у сорту Арат (92%) та Коніка (91%). Визначено високий вміст сухих речовин у сорту Коніка (23,4%) та Арат (22,8%). Вміст нітратів в коренеплодах петрушки у всіх досліджуваних сортах не перевищував ГДК. Розрахунки економічної ефективності показали, що голландський сорт Арат забезпечив найвищий чистий прибуток 940230 грн./га та рівень рентабельності 230,6%. During 2023 – 2024, in the conditions of the Triumph farm on dark gray podzolic soils, research was conducted to study the comparative evaluation of root parsley varieties of domestic and foreign selection by a set of agrobiological traits (dynamics of root mass growth, yield, marketability, biochemical composition of products, nitrate content), and economic efficiency. The subject of the study was parsley varieties: 1) Kharkivianka (control); 2) Alba; 3) Arat; 4) Konika; 5) Kinga. It was found that the Dutch variety Arat (148 g) and the German variety Konika (137 g) provided the highest average weight of parsley roots. In the domestic variety Kharkivyanka, this figure was the lowest and amounted to 86 g. The highest yields of parsley roots were recorded in the Dutch variety Arat (33.7 t/ha) and the German variety Konika (31.8 t/ha). The Czech variety Alba had a yield of 26.2 t/ha, and the Polish variety Kinga – 24.1 t/ha. It was found that the highest yield of marketable roots was observed in the Arat (92%) and Konika (91%) varieties. A high content of dry matter was determined in the varieties Konika (23.4%) and Arat (22.8%). The content of nitrates in parsley roots in all studied varieties did not exceed the MPC. Calculations of economic efficiency showed that the Dutch variety Arat provided the highest net profit of 940230 uah/ha and a profitability level of 230.6%. uk_UA
dc.language.iso other uk_UA
dc.publisher Львівський національний університет природокористування uk_UA
dc.subject петрушка коренева uk_UA
dc.subject root parsley uk_UA
dc.subject сорт uk_UA
dc.subject variety uk_UA
dc.subject гібрид uk_UA
dc.subject hybrid uk_UA
dc.subject урожайність uk_UA
dc.subject yield uk_UA
dc.subject якість uk_UA
dc.subject quality uk_UA
dc.subject товарність uk_UA
dc.subject marketability uk_UA
dc.subject економічна ефективність uk_UA
dc.subject economic efficiency uk_UA
dc.title Порівняльна оцінка сортів петрушки кореневої uk_UA
dc.title.alternative Comparative evaluation of parsley root varieties uk_UA
dc.type Other uk_UA


Долучені файли

Даний матеріал зустрічається у наступних фондах

Показати скорочений опис матеріалу