Показать сокращенную информацию
dc.contributor.author | Стасів, Олег Олегович | |
dc.date.accessioned | 2024-04-09T14:12:51Z | |
dc.date.available | 2024-04-09T14:12:51Z | |
dc.date.issued | 2023 | |
dc.identifier.citation | Стасів О.О. Формування продуктивності амаранту залежно від способу сівби: кваліфікаційна робота. Львів, 2023. 87 с. | uk_UA |
dc.identifier.uri | https://repository.lnup.edu.ua/jspui/handle/123456789/1371 | |
dc.description | Спеціальність 201 "Агрономія" | uk_UA |
dc.description.abstract | У кваліфікаційній роботі представлені результати досліджень, які проводилися в умовах Лісостепу західного на кафедрі технологій у рослинництві Львівського національного університету природокористування впродовж 2022 – 2023 рр. з вивчення формування продуктивності амаранту залежно від способу сівби. Сучасні сорти амаранту забезпечують врожайність насіння на рівні 30-60 ц/га, а зеленої маси - 500-700 ц/га. Це робить культуру високорентабельною. Амарант має цінний хімічний склад: зерно та зелена маса амаранту містить велику кількість білка (до 20%), незамінних амінокислот, а також олії, вітамінів і мікроелементів. Можливе універсальне використання продукції, включно на корм, продукти харчування, виготовлення борошна, олії, біопалива тощо. Амарант стійкий до несприятливих умов середовища (посуха, високі температури), що робить його цінним в умовах змін клімату. Можливо вирощувати як продовольчу, кормову і технічну культури. За результатами проведених дослідів встановлено доцільність вирощування амаранту за широкорядного способу сівби із шириною міжряддя 45 см. Найвищі показники продуктивності продемонстрував сорт Студентський: урожайність – 28,5 ц/га, вміст олії і білку в насінні – 7,45 і 19,5 %, вихід олії і білку - 2,13 і 5,25 ц/га. За цього варіанту рівень чистого прибутку становив 54600 грн, собівартість 1 ц насіння амаранту була найнижчою по досліду і становила 584 грн/ц, рівень рентабельності був найвищим - 327,9 %, коефіцієнт енергетичної ефективності був найбільшим по досліду і становив 2,92 | uk_UA |
dc.language.iso | other | uk_UA |
dc.publisher | ЛЬВІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ | uk_UA |
dc.subject | Врожайність | uk_UA |
dc.subject | Yield | uk_UA |
dc.subject | продуктивність | uk_UA |
dc.subject | productivity | uk_UA |
dc.subject | амарант | uk_UA |
dc.subject | amaranth | uk_UA |
dc.subject | спосіб сівби | uk_UA |
dc.subject | sowing method | uk_UA |
dc.title | Формування продуктивності амаранту залежно від способу сівби | uk_UA |
dc.title.alternative | Productivity of amaranth formation depending on the method of sowing | uk_UA |
dc.type | Other | uk_UA |