Streszczenie:
У кваліфікаційній роботі представлені результати досліджень, які
проводилися в умовах Лісостепу західного на кафедрі технологій у рослинництві
Львівського національного університету природокористування впродовж 2022 –
2023 рр. з вивчення формування продуктивності амаранту залежно від способу
сівби.
Сучасні сорти амаранту забезпечують врожайність насіння на рівні 30-60
ц/га, а зеленої маси - 500-700 ц/га. Це робить культуру високорентабельною.
Амарант має цінний хімічний склад: зерно та зелена маса амаранту містить
велику кількість білка (до 20%), незамінних амінокислот, а також олії, вітамінів
і мікроелементів. Можливе універсальне використання продукції, включно на
корм, продукти харчування, виготовлення борошна, олії, біопалива тощо.
Амарант стійкий до несприятливих умов середовища (посуха, високі
температури), що робить його цінним в умовах змін клімату. Можливо
вирощувати як продовольчу, кормову і технічну культури.
За результатами проведених дослідів встановлено доцільність вирощування
амаранту за широкорядного способу сівби із шириною міжряддя 45 см. Найвищі
показники продуктивності продемонстрував сорт Студентський: урожайність –
28,5 ц/га, вміст олії і білку в насінні – 7,45 і 19,5 %, вихід олії і білку - 2,13 і 5,25
ц/га. За цього варіанту рівень чистого прибутку становив 54600 грн, собівартість
1 ц насіння амаранту була найнижчою по досліду і становила 584 грн/ц, рівень
рентабельності був найвищим - 327,9 %, коефіцієнт енергетичної ефективності
був найбільшим по досліду і становив 2,92