DSpace_

Формування продуктивності амаранту залежно від способу сівби

Показати скорочений опис матеріалу

dc.contributor.author Стасів, Олег Олегович
dc.date.accessioned 2024-04-09T14:12:51Z
dc.date.available 2024-04-09T14:12:51Z
dc.date.issued 2023
dc.identifier.citation Стасів О.О. Формування продуктивності амаранту залежно від способу сівби: кваліфікаційна робота. Львів, 2023. 87 с. uk_UA
dc.identifier.uri https://repository.lnup.edu.ua/jspui/handle/123456789/1371
dc.description Спеціальність 201 "Агрономія" uk_UA
dc.description.abstract У кваліфікаційній роботі представлені результати досліджень, які проводилися в умовах Лісостепу західного на кафедрі технологій у рослинництві Львівського національного університету природокористування впродовж 2022 – 2023 рр. з вивчення формування продуктивності амаранту залежно від способу сівби. Сучасні сорти амаранту забезпечують врожайність насіння на рівні 30-60 ц/га, а зеленої маси - 500-700 ц/га. Це робить культуру високорентабельною. Амарант має цінний хімічний склад: зерно та зелена маса амаранту містить велику кількість білка (до 20%), незамінних амінокислот, а також олії, вітамінів і мікроелементів. Можливе універсальне використання продукції, включно на корм, продукти харчування, виготовлення борошна, олії, біопалива тощо. Амарант стійкий до несприятливих умов середовища (посуха, високі температури), що робить його цінним в умовах змін клімату. Можливо вирощувати як продовольчу, кормову і технічну культури. За результатами проведених дослідів встановлено доцільність вирощування амаранту за широкорядного способу сівби із шириною міжряддя 45 см. Найвищі показники продуктивності продемонстрував сорт Студентський: урожайність – 28,5 ц/га, вміст олії і білку в насінні – 7,45 і 19,5 %, вихід олії і білку - 2,13 і 5,25 ц/га. За цього варіанту рівень чистого прибутку становив 54600 грн, собівартість 1 ц насіння амаранту була найнижчою по досліду і становила 584 грн/ц, рівень рентабельності був найвищим - 327,9 %, коефіцієнт енергетичної ефективності був найбільшим по досліду і становив 2,92 uk_UA
dc.language.iso other uk_UA
dc.publisher ЛЬВІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ uk_UA
dc.subject Врожайність uk_UA
dc.subject Yield uk_UA
dc.subject продуктивність uk_UA
dc.subject productivity uk_UA
dc.subject амарант uk_UA
dc.subject amaranth uk_UA
dc.subject спосіб сівби uk_UA
dc.subject sowing method uk_UA
dc.title Формування продуктивності амаранту залежно від способу сівби uk_UA
dc.title.alternative Productivity of amaranth formation depending on the method of sowing uk_UA
dc.type Other uk_UA


Долучені файли

Даний матеріал зустрічається у наступних фондах

Показати скорочений опис матеріалу